Wat is Exprecious?

Exprecious is een combinatie van de twee Engelse woorden "Expression" en "Precious".  

Voor mij is dit een krachtige manier om te zeggen dat je emoties kunnen uitdrukken, zo kostbaar is. Je gevoelens kunnen benoemen is zo belangrijk. Als je dit niet doet kan er bijvoorbeeld agressie en frustratie ontstaan. Door het ontkennen van bepaalde gevoelens, gaan ze niet weg. Exprecious draait rond het uitdrukken en expressie geven aan je gevoelens. De manier waarop is individueel in te vullen.

In onze praktijk bieden we creatieve therapie aan.

Creatieve therapie is een vorm van psychotherapie die soms ook wel kunstzinnige therapie en vaktherapie wordt genoemd. Deze vorm van therapie is bestemd voor iedereen die nood heeft aan het uiten van zijn emoties maar daar graag een creatieve weg in zoekt. Creatieve therapie is een gespecialiseerde behandelvorm. Dit betekent dat een creatief therapeut opgeleid is in de therapeutische toepassing van 1 of meerdere kunstzinnige mediums, zijnde:
• Beeldend werk
• Dans- en beweging
• Muziek
• Drama

Maar, het komt voor dat woorden niet genoeg zijn, of zelfs helemaal niet nodig zijn om iets te benadrukken. Moeten beginnen met je verhaal, structuur geven aan je woorden om iets dieps te willen uitdrukken kan heel verwarrend zijn. Iets uitschreeuwen, een bepaalde beweging doen, schilderen of boetseren, een rollenspel,…zijn creatieve voorbeelden van technieken die gebruikt kunnen worden tijdens de sessies.

Misbruikte kinderen hebben het moeilijk om zich verbaal te uiten over hun ervaring.  De pijn is te groot.  Via tekenen, schilderen, boetseren, poppenkast, spel,  enz.…kan een kind zich uiten zonder teveel te moeten praten.  Dit kan geruststellend werken, het kind voelt zich hierdoor veiliger. Niet alleen deze specifieke doelgroep heeft daar baat aan, maar mensen in het algemeen vinden het soms gemakkelijker om zich via soortgelijke non-verbale expressieve technieken, uit te drukken.

Exprecious balanceert tussen 2 processen:

De creatieve handeling:
Door het creatief handelen tijdens de therapie bv. een schilderij te maken, te bewegen, rollenspel,... wordt de cliënt dichter bij zijn gevoelens gebracht. Hij ervaart en beleeft i.p.v. praat en denkt. Creatieve therapie wordt daarom ook beschreven als een ervaringsgerichte therapie of een DOE therapie.

De reflectie:
Het reflecteren over die ervaring is een waardevol instrument waarmee de creatief therapeut de balans herstelt. Creatief therapeuten, bieden individuele behandeling, groepsbehandeling, partnerrelatietherapie en gezinstherapie aan. Exprecious heeft als doel je te begeleiden door rust, expressie, inzicht en transformatie. Tijdens deze innerlijke reis kom je jezelf op een veilige en creatieve wijze tegen.